Η προτεινόμενη λύση για την αντιμετώπιση καίριων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με τη Δημόσια Διοίκηση, στοχεύει να συνεισφέρει στις προκλήσεις «Ψηφιακός βοηθός του πολίτη» και «Ψηφιακή πρόσβαση ατόμων με αναπηρία». Συνιστούμε ένα δίπτυχο πλαίσιο Συναισθηματικής Ανάλυσης (Sentiment Analysis) των αιτημάτων των πολιτών, μέσω μοντέλων Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP) για την ελληνική γλώσσα, με εστίαση στη συλλογή πληθοποριστικού feedback και στον συμμετοχικό σχεδιασμό. Στόχος είναι να αναλύονται τα σχόλια των πολιτών και να παράγονται στατιστικά και αναφορές που θα βοηθούν τους υπεύθυνους να βελτιώνουν τις υπηρεσίες (σε επίπεδο διεπαφής και λειτουργικότητας). Η λύση θα χρησιμοποιήσει, όπου είναι δυνατόν, εργαλεία ανοικτού κώδικα.
Επιπλέον, η πρόταση επιδιώκει να αξιοποιήσει τον νέο Ψηφιακό Βοηθό (mAIgov) της Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω API συνδέσεων, ώστε το προτεινόμενο πλαίσιο να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες του. Η λύση αντιμετωπίζει επίσης ζητήματα προσβασιμότητας σε web και mobile περιβάλλοντα για άτομα με αναπηρία, βελτιώνοντας τη δομή, τον σχεδιασμό, τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, την πλοήγηση και τη συμβατότητα των ιστοσελίδων και εφαρμογών της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, προτείνει λειτουργικότητες φωνητικής αλληλεπίδρασης (Text-to-Speech & Speech-to-Text), ώστε οι πολίτες να μπορούν να συνομιλούν φωνητικά με τον νέο Ψηφιακό Βοηθό και να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με τη φωνή τους.
Η ανοικτού κώδικα λύση επικεντρώνεται στην εφαρμογή συναισθηματικής ανάλυσης σε δεδομένα ελληνικής γλώσσας που σχετίζονται με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr. Με βάση την υπάρχουσα εμπειρία των μελών της εταιρείας σε αντίστοιχα έργα (Palo Analytics και StreetLines), θα εφαρμοστούν κατάλληλα προεκπαιδευμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης σε δεδομένα που παράγονται είτε από συναλλαγές χρηστών με το σύστημα, είτε μέσω πληθοποριστικών εργαλείων, όπως το σχεδιαζόμενο Παρατηρητήριο Ευχρηστίας.
Η πρώτη κατηγορία ροής δεδομένων θα προκύψει από τη διασύνδεση, μέσω API, με τις λειτουργίες του gov.gr, μεταξύ των οποίων και ο νέος Ψηφιακός Βοηθός (mAIgov). Η δεύτερη κατηγορία θα προκύψει από την υλοποίηση ενός Παρατηρητηρίου Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας, ακολουθώντας το πρότυπο του ACM GreekCHI. Η διαδικασία στοχεύει και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των ψηφιακών λειτουργιών του gov.gr, με σκοπό την εφαρμογή των οδηγιών των Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 3).
Στόχος μας είναι η πρόταση να βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να διευκολύνει την πρόσβαση και την επικοινωνία των πολιτών με τον δημόσιο τομέα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους, με μελλοντική επέκταση τη δυνατότητα εξατομίκευσης βάσει προφίλ και ιστορικού ενεργειών.